Chili con carne

Chili con carne

  • 02:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 1 kg wołowiny
    • 15 dag wędzonego boczku
    • 3 średnie cebule
    • 1 kg dojrzałych pomidorów
    • 1/4 l bulionu wołowego
    • 2-3 łyżki oleju
    • sól, pieprz
    • szczypta cukru
    • 4–6 strąków chilli
    • 2 puszki czerwonej fasoli
    • 3 ogórki kiszone
    • 1 puszka kukurydzy konserwowej
    • 4 ząbki czosnku
    • pół pęczka szczypiorku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Wołowinę i boczek pokroić na cienkie paski, a potem w małą kostkę. Usmażyć w brytfance na oleju, doprawić solą i pieprzem. Cebulę i czosnek pokroić i podsmażyć na patelni, wrzucić do mięsa. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i dusić 5 min. Całość podlać bulionem wołowym i zagotować, przykryć i dusić na małym ogniu przez 45 min.

Papryki chilli przekroić wzdłuż, usunąć pestki i drobno posiekać. Wsypać do mięsa. Fasolę i kukurydzę odcedzić z zalewy, dodać do mięsa na 15 min przed końcem duszenia. Całość mieszać co jakiś czas, aby potrawa nie przywarła do dna.

Na koniec wrzucić ogórki kiszone pokrojone w plasterki, doprawić solą i cukrem. Gotową potrawę posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!


Komentarze