Chinkali

Chinkali

  • 01:30
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 4 szkl. mąki
    • 1 i 1/2 szkl. wody
    • przyprawy: sól

    Nadzienie:

    • ok. 500 g wołowiny
    • ok. 500 g wieprzowy
    • 3 duże cebule
    • 2 łyżeczki kolendry świeżej lub w ziarenkach
    • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
    • 1 łyżeczka kminku
    • 1 łyżeczka pieprzu czerwonego
    • posiekana natka pietruszki
    • 1 szkl. wody
    • przyprawy: sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj nadzienie: mięso pokrój w drobną kostkę, cebule obierz i drobno posiekaj. Następnie wymieszaj ja z mięsem, dodaj sól, kminek, pieprz czarny i czerwony, kolendrę i pietruszkę. Na końcu dolej szklankę wody i wszystko dokładnie wymieszaj.

Przygotuj ciasto: mąkę wsyp do miski, dodaj gorącą wodę i zagnieć na jednolite puszyste ciasto. Podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na cienki placek (jak do pierogów). Wytnij w cieście kółka większe niż średnica szklanki (np. szerokim kubkiem), następnie rozwałkuj je na bardzo cienkie placuszki i nałóż do środka po łyżeczce farszu. Chwyć wszystkie krawędzie placka, skręcając je na górze, tak aby tworzyły sakiewkę.

Placki odkładaj na posypany mąką blat. Zagotuj wodę, dodaj sól i gotuj chinkali ok. 15 min. W środku sakiewki wytworzy się rosół, przed jedzeniem nagryź lekko chinkali, spij rosół ze środka, zjedz nadzienie z ciastem, a górną końcówkę odłóż i nie jedz jej.


Komentarze

Podobne przepisy