Chińska zupa ostro-kwaśna

Chińska zupa ostro-kwaśna

  • 01:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 2 filety z kurczaka / indyka
    • 4 łyżki oliwy
    • 1 łyżka oleju sezamowego
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżka czerwonego octu winnego
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 czubata łyżeczka imbiru
    • 1 litr rosołu
    • 1 papryczka chilli
    • 1 cebula
    • 2 marchewki
    • 15 dag bambusa
    • 15 dag kiełków soi
    • kilka grzybów chińskich
    • 3 łyżki przecieru pomidorowego
    • 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
    • pieprz, sól
    • makaron ryżowy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mięso pokrój w kostkę. Przygotuj marynatę z oliwy, oleju sezamowego, imbiru, pieprzu, czosnku, sosu sojowego i jednej łyżeczki octu. Zanurz mięso w marynacie i odstaw na jakiś czas.

Grzyby namocz, a potem pokrój w paski. Marchew posiekaj w słupki, cebulę w kostkę, chilli pokrój na drobne kawałki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, marchewkę i chilli. Smaż przez kilka minut, dorzuć bambus i soję, a potem kurczaka. Następnie zalej całość rosołem, dodaj grzyby razem z wodą z ich moczenia, dopraw solą, pieprzem, koncentratem pomidorowym i sosem sojowym. Wrzuć makaron. Jeśli lubisz, zagęść mąką kukurydzianą rozmieszaną w zimnej wodzie.


Komentarze