Chińskie fondue z łososiem i sosami

Chińskie fondue z łososiem i sosami

  • 00:30
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 l bulionu warzywnego
    • 1/4 limonki
    • 5 g imbiru
    • 4 plasterki chili
    • 200 g fileta łososia bez skóry
    • 1 awokado
    • 1/2 brokułu
    • 40 ml wytrawnego sherry

    Sos curry:

    • 200 g jogurtu naturalnego
    • 1 łyżeczka curry
    • sok z 1/2 cytryny
    • sok z 1/2 pomarańczy
    • 3 gałązki kolendry
    • sól morska

    Sos chili:

    • 1 ząbek czosnku
    • 1/2 łyżeczki pasty harissa z chili
    • 1 łyżka octu ryżowego
    • 1 łyżka cukru brązowego
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj sos chili. Obierz czosnek i zgnieć drobno w prasie do czosnku. Przełóż do garnka, wlej 150 ml wody i zagotuj. Dodaj pastę z chili, ocet, sos sojowy oraz cukier i wymieszaj. Gdy tylko sos delikatnie się zagotuje, zdejmij go z ognia. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj z 2 łyżkami zimnej wody i wlej zawiesinę do garnka. Wymieszaj i gotuj przez 2-3 minuty na lekkim ogniu, aby sos zgęstniał. Odstaw do schłodzenia.

Przygotuj sos curry. Do miseczki wsyp curry i dodaj sok z cytryny oraz pomarańczy. Przypraw solą morską i całość wymieszaj. Dopiero teraz dodaj jogurt i poszarpane listki kolendry. Wymieszaj sos i dopraw jeszcze ewentualnie solą.

Umyj łososia i postaraj się ściąć nożem szary tłuszcz od strony skóry, który jest lekko gorzki. Następnie pokrój rybę w cienkie plasterki i rozłóż dekoracyjnie na półmisku.

Brokuł umyj i odetnij wszystkie małe różyczki od podstawy. Poukładaj brokuły obok łososia. Awokado obierz ze skóry i przetnij na pół. Wykręć awokado, aby łatwiej je przepołowić. Wyjmij pestkę. Pokrój na kawałki i skrop sokiem z limonki, aby nie ciemniało. Przełóż awokado na półmisek z pozostałymi dodatkami. Obierz imbir i pokrój w bardzo cienkie plasterki. Bulion warzywny przelej do garnka od fondue i dodaj imbir oraz plasterki chili. Wstaw do podgrzania.

Sosy przelej do małych miseczek i postaw obok dodatków. Przygotuj patyczki do fondue. W centralnym miejscu ustaw gorący kociołek z bulionem, a obok dodatki z sosami. Nabijając na szpikulec poszczególne kawałki ryby i warzyw, najpierw zanurz je w gorącym bulionie, aby lekko się ugotowały, a następnie w wybranym sosie. Bo zakończonej uczcie z fondue, wlej do pozostałego bulionu sherry i przelej go do miseczek. Taki bulion smakuje wyśmienicie.


Komentarze