Chipsy jabłkowe

Chipsy jabłkowe

  • 00:20
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 6 małych jabłek
    • sok z 1 cytryny
    • 20 g suszonych truskawek lub cynamon
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Jabłka dokładnie umyj i osusz. Wykrój końcówki ogryzka nożykiem do owoców. Jabłka pokrój w całości na bardzo cienkie plasterki (ok. 2-3 milimetry).

2

Plasterki wrzuć do zimnej wody wymieszanej z sokiem z cytryny.

3

Osusz plasterki na papierowym ręczniku i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 70°, najlepiej ustawionego na termoobieg. Zostaw uchylone drzwiczki. Susz jabłka przez ok. 2 godziny do momentu, aż całkowicie wystygną.

4

Suszoną truskawkę zetrzyj w moździerzu na proszek i rozsyp ją na chipsach. Zamiast truskawek możesz użyć też mielonego cynamonu. Tak przygotowane chipsy przechowuj w szczelnie zamykanym pojemniku.


Komentarze