Chleb pszenny

Chleb pszenny

  • 01:50
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 180 g mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki miodu
    • 50 g świeżych drożdży
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 2 łyżki oliwy
    • 100 ml ciepłej wody
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Proces pieczenia chleba na drożdżach jest podobny do pieczenia chleba na zakwasie. W misce wymieszaj mąkę drożdże (ew. zakwas) i sól. Na tym etapie możesz dodać też, np. suche zioła i rozdrobnione suszone pomidory (nie z zalewy).

2

Dodaj wodę, oliwę i miód. Wyrabiaj ciasto przez ok. 15 minut. Jest to bardzo ważny element procesu pieczenia chleba. Im dokładniejsze wyrobienie ciasta, tym równiejszy i bardziej wyrośnięty bochenek. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

3

Po wyrośnięciu uderz w ciasto pięścią, wyciskając z niego powietrze i jeszcze raz zagnieć. W czasie drugiego wyrabiania możesz dodać większe dodatki smakowe, np. pokrojone bakalie, smażoną cebulę (odsączoną z tłuszczu) lub ziarna.

4

Uformuj bochenek, wstaw do natłuszczonej formy i odstaw do ponownego wyrośnięcia. Kiedy bochenek wyrośnie, posmaruj go rozbełtanym jajkiem i posyp ulubionymi ziarnami. staw do nagrzanego do 185ºC piekarnika i piecz ok. 50 minut. Żeby sprawdzić czy chleb jest upieczony, wystarczy w niego popukać. Upieczony wyda z siebie głuchy odgłos. Po upieczeniu wyciągnij chleb z formy i ostudź na kratce. 


Komentarze