Chleb bezglutenowy wieloziarnisty

Chleb bezglutenowy wieloziarnisty

  • 02:30
  • 12 porcji
  • 195 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 110 g mąki kukurydzianej
    • 240 g mąki gryczanej
    • 150 g mąki ryżowej 
    • 8 g drożdży instant
    • 2 łyżki siemienia lnianego
    • 1/4 szkl. pestek dyni
    • 1/4 szkl. pestek słonecznika łuskanego
    • 1 płaska łyżka soli 
    • 1 czubata łyżka cukru
    • 550–600 ml lekko ciepłej wody (lub więcej, jeśli to konieczne)
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Mąki, drożdże siemię lniane, cukier oraz sól dokładnie wymieszaj. Dolej 550 ml wody i mieszaj z suchymi składnikami do uzyskania gładkiej masy bez grudek. W razie potrzeby dolej odrobinę więcej wody. Dodaj pestki dyni oraz słonecznika i znowu całość porządnie wymieszaj. Następnie ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.

Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je do formy posmarowanej wcześniej tłuszczem i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220˚, następnie wstaw formę z chlebem i piecz 50 minut, do zarumienienia skórki z wierzchu. Upieczony chleb odstaw do ostygnięcia.


Komentarze