Chleb cebulowy

Chleb cebulowy

  • 00:45
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 cebula
    • 350 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka miodu
    • 10 g drożdży
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka tymianku
    • 3 łyżki oliwy
    • 200 ml ciepłej wody
    • olej do natłuszczenia tortownicy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Cebulę umyj i obierz. Posiekaj w drobną kostkę i usmaż na oliwie na lekko złoto.

2

Do miski wsyp mąkę, tymianek i sól. Pokrusz drożdże i dodaj do mąki. Wymieszaj suche składniki, a następnie dodaj usmażoną cebulę, wodę i miód. Wyrabiaj przez ok. 15 min.

3

Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 40 min. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

4

 Kiedy ciasto wyrośnie uderz w nie pięścią i ponownie wyrób. Tym razem wyrabiaj krócej, ok. 5 min wystarczy.

5

Okrągłą tortownicę posmaruj olejem. Z ciasta uformuj zgrabny bochenek i włóż do tortownicy. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na ok. 40 min.

Po wyrośnięciu chlebka, pomaluj wierzch oliwą z oliwek i wstaw do nagrzanego do 185° piekarnika na 55 min.


Komentarze