Chleb domowy pszenno-owsiany

Chleb domowy pszenno-owsiany

  • 04:00
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g mąki pszennej chlebowej 650
    • 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    • 300 g wody
    • 1/2 łyżeczki drożdży suchych
    • 1 łyżeczka soli
    • 80 g płatków owsianych
    • 30 g zarodników pszenicy 
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Podgrzej wodę do temperatury ok. 35˚C. Przelej ją do miski, w której będziesz wyrabiać ciasto. Wsyp drożdże i wymieszaj. Dodaj 1/3 części mąki pszennej chlebowej i wymieszaj na gładkie ciasto. Wstaw do ciepłego miejsca lub piekarnika nagrzanego do temp. 30˚C. na ok. 20 minut.

Jak tylko ciasto zwiększy swoją objętość, wyjmij miskę i dosyp pozostałą mąkę i sól. Wymieszaj dokładnie. Wyrabiaj ręcznie lub mechanicznie, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Posyp mąką wierzch ciasta i uformuj kulę.

Foremkę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i posyp płatkami owsianymi. Przełóż ciasto do foremki do 3/4 jej wysokości. Z wierzchu posyp obficie zarodnikami pszenicy i wstaw ponownie do wyrośnięcia na ok. 1, 5 godziny. Jak tylko pięknie wyrośnie, nagrzej piekarnik do temp. 210˚C. Wstaw chleb i piecz przez 15 minut w zadanej temperaturze. Potem zmniejsz do 180˚C i piecz jeszcze 25 minut. Po tym czasie chleb będzie ładnie zrumieniony i będzie odchodził od formy. 

Chleb wyjmij z formy i pozwól mu odpocząć. Jak tylko przestygnie, będzie gotowy do jedzenia. 


Komentarze