Chleb jaglano-owsiany z czarnuszką

Chleb jaglano-owsiany z czarnuszką

  • 02:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g mąki jaglanej
    • 300 g mąki owsianej
    • 300 g mąki ryżowej
    • 300–400 ml wody
    • 50 g babki jajowatej
    • 20 g cukru brązowego
    • 30 g drożdży
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 30 ml oliwy z oliwek
    • 20 g czarnuszki
    • 30 g płatków owsianych bezglutenowych
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

W szerokiej misce rozkrusz drożdże i wlej ciepłą wodę. Wymieszaj dokładnie i wsyp cukier oraz mąkę ryżową. Wymieszaj razem i zostaw rozczyn do wyrośnięcia na ok. 10 minut w ciepłe miejsce – najlepiej włóż miskę do piekarnika włączonego na ok. 30˚C z wentylatorem.

Jak tylko rozczyn się podniesie, dodaj resztę mąk, babkę jajowatą (daje lepkość przyszłego chleba, zapobiega przed jego szybkim wysychaniem), oliwę, sól i połowę czarnuszki. Wymieszaj razem. Ciasto powinno być zwarte. W razie potrzeby dodaj więcej wody lub dosyp mąki ryżowej w zależności od otrzymanej konsystencji.

Przełóż ciasto chlebowe do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysypanej płatkami owsianymi. Z wierzchu posyp resztą płatków i czarnuszką. Wstaw do wyrośnięcia na ok. 4 godziny. Ważne, żeby ciasto podniosło się w formie i wydawało się lżejsze w dotyku po wyrośnięciu niż przed (to dzięki pęcherzykom powietrza wytwarzanym podczas rośnięcia ciasta).

Rozgrzej piekarnik do temp. 170˚C i wstaw chleb do pieczenia na ok. 45 minut. Po tym czasie sprawdź, czy jest zrumieniony i wyjmij z formy. Przełóż na półmisek, aby wystygł.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze