Chleb orkiszowy z figami i orzechami włoskimi

Chleb orkiszowy z figami i orzechami włoskimi

  • 02:25
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g mąki pszennej orkiszowej 
    • 350 g wody 
    • 1 łyżka cukru 
    • 30 g drożdży 
    • 20 ml oliwy 
    • 1 łyżeczka soli morskiej 
    • 100 g orzechów włoskich 
    • 5 fig 
    • 2 gałązki rozmarynu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Drożdże rozkrusz w misce, zalej ciepłą wodą i dobrze wymieszaj. Dodaj cukier i 100 g mąki. Zaczyn wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce np. do piekarnika z włączonym oświetleniem. Ciepło z żarówki będzie wystarczające. Po ok. 10 min drożdże zaczną mocno się namnażać, a wtedy na zaczynie będzie widać pęcherzyki powietrza. Dosyp do zaczynu resztę mąki, wsyp sól i wlej oliwę. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Potem posyp je lekko na wierzchu mąką i odstaw do wyrośnięcia.

Pokrój figi i posiekaj orzechy. Podrośnięte ciasto wymieszaj z owocami i orzechami. Mieszaj ostrożnie, bo figi są delikatne. Przełóż teraz ciasto chlebowe do formy i wierzch posyp posiekanym rozmarynem. Wstaw je ponownie do wyrośnięcia. Jak tylko ciasto podwoi swoją objętość, to znak, że jest gotowe do pieczenia. 

Rozgrzej piekarnik do temp. 200° i wstaw chleb do pieczenia. Po 20 min zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz kolejne 20 min. Po wypieczeniu odstaw chleb w formie na kilka minut i dopiero wtedy wyjmij, aby jeszcze odparował. Najlepiej będzie smakował lekko ciepły z masłem.


Komentarze