Chleb przenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb przenno-żytni ze słonecznikiem

  • 01:55
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 400 ml wody
    • 500 g mąki pszennej
    • 150 g mąki żytniej
    • 2 łyżeczki soli
    • 2 łyżeczki cukru
    • 2 łyżki oliwy
    • 1 opakowanie drożdży instant
    • ziarenka słonecznika
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Z podanych składników zagnieść porządnie ciasto tak, by uzyskać gładką konsystencję i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny. Po półgodzinie dodać ziaren słonecznika i znów dokładnie wyrobić i odstawić, by rosło w ciepłym miejscu przez kolejne pół godziny. Po upływie tego czasu ciasto znów wyrabiamy, wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i znów odkładamy na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na około 45 minut.

Gorący chleb wyjmujemy z blaszki i zawijamy w płócienną ściereczkę, by ostygł. Sekret udanego chleba tkwi nie tylko w recepturze, ale również w tym, ile razy ciasto wyrabiamy i jak długo pomiędzy tymi wyrobieniami pozwolimy mu wyrastać.

Przepis nadaje się również do stosowania w maszynkach do pieczenia chleba. Używając maszynki ustaw program podstawowy, wagę bochenka na 1000 g, a stopień spieczenia na średni.


Komentarze