Chleb z oliwkami i suszonymi pomidorami

Chleb z oliwkami i suszonymi pomidorami

  • 01:15
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 10 połówek suszonych pomidorów
    • 130 g oliwek z zalewy bez pestek 
    • 1 żółtko
    • 20 g świeżych drożdży
    • 475 g mąki
    • 30 ml oliwy z oliwek 
    • 275 ml ciepłej wody
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 łyżeczki cukru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i drożdże. Dodaj oliwę i ciepłą wodę. Wyrabiaj energicznie ciasto, aż zrobi się jednolite i lśniące. Wyrobione włóż do miski i przykryj ściereczką. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po godzinie uderz pięścią w wyrośnięte ciasto i ponownie wyrób, dodając drobno pokrojone oliwki i pomidory. Uformuj z ciasta bochenek i włóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° na ok. 50 minut. Skórka na upieczonym bochenku powinna mieć brązowy kolor.


Komentarze