Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie

  • 04:30
  • 12 porcji
  • 188 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g zakwasu
    • 500 g mąki żytniej
    • 200 g letniej wody
    • 1 płaska łyżka soli
    • szczypta mielonego kminku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Mąkę, sól i kminek wymieszaj. Dodaj  wodę małymi porcjami, obserwując czy ciasto uzyskuje odpowiednią wilgotność. Nastepnie dodaj zakwas. Po dokładnym wymieszaniu odstaw na ok. 20 min.

W tym czasie nagrzej piekarnik do 30˚C. Przed włożeniem do formy ciasto znowu wyrób, następnie wstaw do piekarnika na 2–4 godziny (nadal w temp. 30˚C) do wyrośnięcia. W trakcie nawilżaj od czasu do czasu delikatnie wodą.

Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swą objętość, wyjmij formę z piekarnika. Następnie nagrzej go do 220˚C (bez funkcji nawiewu). Ciasto z wierzchu delikatnie natnij, ponownie zwilż wodą i wstaw do piekarnika na 10 min. Po tym czasie zmniejsz temp. do 200˚C, po kolejnych 10 min nastaw na 180˚C. W tej temperaturze piecz chleb przez ok. 40 min.

Gotowy chleb wyjmij z formy, odczekaj chwilę, przykryj suchą ściereczkę i pozostaw do ostygnięcia.


Komentarze