Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

  • 01:00
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 szkl. przesianej mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/2 kostki masła
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 szkl. cukru
    • 3 rozgniecione banany
    • 2 jaja
    • 1 szkl. mleka
    • 3 łyżeczki soku z cytryny
    • szczypta soli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Nagrzej piekarnik do 180°. W jednej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz szczyptę soli. W drugiej utrzyj masło z cukrem i żółtkami, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj mleko, a następnie ubite na sztywno białka, rozgniecione banany oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszaj całość. Do powstałej masy przesyp utarte wcześniej składniki i jeszcze raz wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Przelej ciasto do przygotowanej foremki i piecz przez 45–50 min, aż się zarumieni. Sprawdź wykałaczką, czy chleb jest upieczony w środku (jeżeli nie, przykryj go papierem do pieczenia i piecz jeszcze przez chwilę, ale nie za długo, bo może się przypalić od spodu). Upieczony chlebek odstaw do wystygnięcia.


Komentarze