Chlebek do koszyczka wielkanocnego

Chlebek do koszyczka wielkanocnego

  • 02:30
  • 10 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1/2 kg mąki chlebowej
    • 50 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych
    • 1 szkl. wody
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 jajko
    • len, czarnuszka, sezam czy inne ziarna do posypania chlebków
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Jeśli używasz świeżych drożdży, zrób zaczyn z 1/2 szklanki letniej wody, drożdży, cukru i 1 łyżki mąki.

2

Wszystko wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (10–25 min).

3

Do mąki dodaj sól, drożdże suszone (jeśli takich używasz) lub wyrośnięty zaczyn, resztę wody oraz oliwę.

4

Całość dokładnie wyrób. Możesz użyć miksera z końcówką do ciasta drożdżowego.

5

Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (30–60 min). Uformuj 8–10 chlebków podłużnych lub okrągłych.

6

Przełóż na blachę wysypaną mąką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 15 min. Wyrośnięte chlebki posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp ziarnami.

7

Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz na środkowej półce przez 20–30 min do zarumienienia.


Komentarze