Chlebowy stroik

Chlebowy stroik

  • 01:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​350 g mąki pszennej
    • 1 białko
    • 12,5 g świeżych drożdży
    • 25 ml oliwy z oliwek
    • 1 łyżka maku
    • 200 ml ciepłej wody
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Wymieszaj mąkę z solą. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie.

2

Rozpuszczone drożdże wlej do mąki z solą i zacznij wyrabiać. Kiedy składniki zaczną się lepić, dodaj oliwę i wyrób gładkie ciasto. Wyrobione ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

3

Na blaszce do pieczenia ułóż metalowe koło o średnicy ok. 10 cm. Po wyrośnięciu uformuj z ciasta długi wałek i przekrój go wzdłuż na pół. Jeden koniec wałka zostaw nierozcięty. Powstałe dwa mniejsze wałki zwiń na kształt sznura.

4

Zaplecione wałeczki z ciasta owiń wokół obręczy na blaszce i zlep końcówki. Pomaluj chlebek rozbełtanym jajkiem i posyp makiem. Wstaw bochenek do zimnego piekarnika i nastaw temperaturę na 200°. Po 15 minutach pieczenia zmniejsz temperaturę pieczenia do 170° i piecz jeszcze przez ok. 30 minut. Przed wyciągnięciem chlebka z piekarnika sprawdź drewnianym patyczkiem czy jest upieczony. W razie potrzeby przedłuż czas pieczenia. Po ostudzeniu przystrój chlebek świątecznymi ozdobami.
 


Komentarze