Chłodniki

Słońce świeci jak szalone, a Ty nie masz apetytu na obfite jedzenie. I co zrobić w taki czas? Skuś się na chłodnik i delektuj jego smakiem. Ta lekkostrawna zupa orzeźwi Cię i doda energii. Będzie pysznie, gdy wykorzystasz dostępne warzywa i owoce. 

Nad zaletami chłodnika można by się rozpisywać bez końca. To zupa, która nie tylko częstuje witaminami i utrzymuje ciało w dobrej kondycji. Przede wszystkim jest bardzo smaczna. Przyrządzenie chłodnika nie jest trudne. Najważniejsze są świeże i mocno schłodzone produkty. O smaku „zimnej” zupy decyduje baza. Całości dopełniają dodatki, takie jak warzywa i owoce.

I tak na bazie kefiru możesz przygotować pyszny chłodnik ze szpinakiem. Na maślance znakomity jest chłodnik ogórkowy okraszony młodymi ziemniaczkami i gotowanymi jajkami. Natomiast naturalny jogurt to świetna podstawa do przygotowania chłodnika owocowego. Miłośnikom ostrych smaków polecamy klasykę – hiszpańskie gaspacho – z chili i czosnkiem. Chłodnik to zupa, którą należy spróbować nie tylko w letnie ciepłe dni.

filtrowanie (17 przepisów):
sortowanie: