Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

  • 00:45
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • około 1/2 kg botwinki wraz z buraczkami
    • 2 litry bulionu jarzynowego
    • sól
    • 200 ml śmietany 18%
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1/2 litra maślanki
    • 1/2 litra kefiru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Botwinkę opłukać, osuszyć i drobno posiekać razem z buraczkami. Bulion zagotować i dodać botwinkę. Posolić i gotować, aż botwinka będzie miękka. Rozprowadzić śmietanę z kilkoma łyżkami wywaru i przelać do garnka z zupą. Wymieszać z sokiem z cytryny, wystudzić, a następnie przecedzić. Wywar schłodzić w lodówce.

Wywar wymieszać z maślanką i kefirem, przecedzić dodatkowo przez sitko do uzyskania gładkiej konsystencji barszczu. Pokroić rzodkiewki w drobną kosteczkę, posiekać koperek i szczypiorek. Wymieszać z chłodnikiem.


Komentarze