Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

  • 00:40
  • 6 porcji
  • 230 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 pęczki botwinki
    • 1 łyżka masła
    • 4 gruntowe ogórki
    • 2 pęczki koperku
    • 1 główka młodego czosnku
    • 200 ml kiszonego barszczu 
    • 1½ l kefiru
    • 100 ml gęstej, kwaśnej śmietany
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Umytą botwinkę siekamy.

2

Następnie dusimy na maśle.

3

Zawartość patelni przekładamy do garnka z kefirem.

4

Dodajemy obrane i pokrojone w drobną kosteczkę ogórki, posiekany czosnek i koperek.

5

Wlewamy barszcz i śmietanę, mieszamy, solimy do smaku. Szczelnie przykrywamy i odstawiamy na minimum kilka godzin do lodówki.


Komentarze