Chłodnik mazurski

Chłodnik mazurski

  • 00:25
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 pęczki szczypiorku
    • 1 kefir
    • 1 śmietana 18%
    • mleko
    • sol
    • pieprz
    • ocet, ew. sok z cytryny
    • 1 kg ziemniaków
    • 1 pęczek koperku
    • kawałeczek boczku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Szczypiorek myjemy i siekamy, następnie ugniatamy z odrobiną soli, by puścił sok. Odstawiamy go na 10 minut.

W tym czasie siekamy koperek i kroimy w kosteczkę boczek, który wytapiamy na patelni. Do szczypiorku dodajemy garść koperku (resztę zostawiamy do ziemniaczków). Wlewamy kefir i śmietanę do szczypiorku i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i octem do smaku. Jeżeli jest zbyt gęste, dodajemy trochę mleka. Wstawiamy do lodówki, żeby się schłodził.

Ziemniaczki odlewamy, tłuczemy. Podajemy na osobnych talerzach, na jednym ziemniaczki posypane koperkiem i polane tłuszczykiem z boczku, a w drugim podajemy zupę chłodnik.


Komentarze