Chłodnik po brzezińsku

Chłodnik po brzezińsku

  • 00:40
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 duży pęczek botwinki
    • 1 mały pęczek koperku
    • 1 mały pęczek szczypiorku
    • 7 średniej wielkości rzodkiewek
    • 5 średniej wielkości ogórków gruntowych
    • 3 jajka
    • 2 kwaśne duże śmietany 18%
    • 2 duże jogurty naturalne
    • sól
    • cukier
    • pieprz
    • ocet winny do smaku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Umytą, oczyszczoną botwinkę kroimy: buraczki w drobną kostkę, łodyżki w półcentymetrowe odcinki. Tak przygotowaną botwinkę zalewamy w rondelku niewielką ilością wody (powinna przykrywać buraczki na jakieś 2-3 cm) i gotujemy krótko (ok. 4-5 min), sprawdzając, czy zmiękła. Pod koniec gotowania wsypujemy do niej pół płaskiej łyżeczki soli i wlewamy dwie łyżki octu winnego. Odstawiamy do ostygnięcia (nie odcedzamy!).

W międzyczasie gotujemy jajka na twardo, studzimy je, a następnie kroimy wszystkie pozostałe składniki na takie elementy, jak wcześniej buraczki.

Miksujemy krótko jogurty wraz ze śmietaną, przyprawiając je do smaku solą, cukrem i pieprzem wg indywidualnego uznania. Łączymy wszystkie pokrojone składniki z mieszaniną jogurtu i śmietany, na koniec dodajemy ostudzone buraczki wraz z wodą, w której się gotowały. Mieszamy wszystko dokładnie, pozostawiamy w lodówce na min. 3 godziny (dobrze jest przygotować chłodnik wieczorem, by przechłodził się w lodówce przez całą noc).

Potrawę podajemy w miseczkach, z dodatkiem gorących ziemniaczków na oddzielnych talerzykach.


Komentarze