Chłodnik polski z burakami

Chłodnik polski z burakami

  • 00:40
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 buraki (najlepiej ćwikłowe)
    • 1 ogórek zielony
    • ½ pęczka koperku
    • ½ pęczka szczypiorku
    • 1 jajko
    • 1 kostka rosołowa
    • 3 szklanki maślanki
    • ½ szklanki śmietany
    • przyprawy: sól, cukier
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Buraki umyj, obierz, przekrój na pół i gotuj w 1,5 szklanki bulionu przez ok. 20–25 min, aż buraki będą miękkie. Wyjmij buraki na talerz do wystygnięcia, ale nie wylewaj bulionu z buraków.

Ogórka utrzyj na tarce jarzynowej, a szczypiorek i koperek drobno posiekaj. Jajka ugotuj na twardo i pokrój w kostkę. Ostudzone buraki zetrzyj na tarce.

Następnie włóż do bulionu kolejno: buraki, ogórki, szczypiorek, koperek. Na koniec zalej maślanką i śmietaną. Dodaj do smaku cukier i sól.

Latem polecamy podawać jako danie obiadowe z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze