Chłodnik z arbuza o aromacie cytrynowym z serem feta

Chłodnik z arbuza o aromacie cytrynowym z serem feta

  • 00:20
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1/4 arbuza
    • 10 g imbiru
    • 1 cytryna
    • 2 łyżki miodu
    • 1/2 sera typu feta
    • 1 gałązka mięty
    • 1 gałązka melisy

    Narzędzia:

    • 4 patyczki do szaszłyków
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ser typu feta pokrój w kostki o wielkości 1 centymetra. Nabij na patyczki serowe kostki na przemian z listkami mięty. Odłóż do lodówki na czas przygotowania chłodnika. Arbuza obierz ze skóry i postaraj się wybrać z niego pestki, inaczej przy miksowaniu ich gorzki smak przejdzie do zupy. Wydrąż łyżką do owoców kulki, licząc po cztery sztuki na porcję. Resztę arbuza pokrój na kawałki i przełóż do wysokiego naczynia. Imbir obierz i zetrzyj drobno. Przypraw owoce miodem, imbirem, melisą oraz sokiem z cytryny i zmiksuj całość na gładki krem. Na głębokim talerzu ułóż kulki arbuza i wlej chłodnik. Na wierzch połóż szaszłyk z serem feta, a do dekoracji użyj listków melisy.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze