Chłodnik z awokado

Chłodnik z awokado

  • 00:15
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 awokado
    • 1 ogórek
    • 2 łodygi selera naciowego 
    • 1/2 posiekanej cebulki 
    • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
    • 1/2 l maślanki
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 3 łyżki soku z limonki
    • garść listków kolendry 
    • 1/2 pęczka szczypiorku do posypania
    • 2 ząbki czosnku 
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Awokado umyj, przekrój wzdłuż na pół i wyjmij pestkę. Miąższ awokado pokrój w kostkę. Ogórka umyj, obierz, przekrój wzdłuż na 4 części, wyjmij miąższ z pestkami i również pokrój w kostkę. Cebulkę obierz, umyj, pokrój w kostkę i wymocz ją w lodowatej wodzie, aby pozbyć się goryczki. Jogurt wymieszaj z maślanką i zmiksuj wraz z kolendrą. Dodaj awokado, ogórka, umyte i posiekane łodygi selera naciowego, cebulę, oliwę i limonkę. Całość wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem oraz świeżo rozgniecionymi ząbkami czosnku. Przed podaniem posyp szczypiorem.


Komentarze