Chłodnik z botwinki i rzodkiewki z jajkami przepiórczymi

Chłodnik z botwinki i rzodkiewki z jajkami przepiórczymi

  • 01:30
  • 8 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 pęczek botwinki z buraczkami
    • 1 pęczek rzodkiewek
    • 1 pęczek koperku
    • 1 długi ogórek
    • 1 i 1/2 l kefiru
    • 3 duże ząbki czosnku
    • sok z 1/2 cytryny
    • 1 łyżeczka cukru
    • 16 jajek przepiórczych
    • 2 gałązki lubczyku
    • przyprawy: sól, pieprz najlepiej świeżo mielony
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Botwinkę wypłucz i odkrój buraczki.

2

Obierz buraczki i zetrzyj je na tarce na dużych oczkach. Przełóż je do garnka, wlej 1/2 szklanki wody i gotuj przez 5 minut.

3

Dodaj pokrojone liście i łodygi botwinki, pokrojony lubczyk, wlej sok z cytryny i dodaj cukier. Gotuj kolejne 5 minut. Ostudź botwinkę w kąpieli w zimnej wodzie z lodem.

4

Ogórka i rzodkiewki zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj do wystudzonej botwinki wraz z przeciśniętym czosnkiem.

5

Koperek wypłucz, drobno pokrój i dodaj do warzyw.

6

Na koniec dodaj kefir i wymieszaj. Dopraw zupę solą i pieprzem, a następnie schłodź w lodówce przez min. 30 minut. W międzyczasie ugotuj jajka na twardo i przełóż je do zimnej wody na 10 minut. Chłodnik podawaj z połówkami jajek.


Komentarze