Chłodnik z buraczkami, ogórkiem i rzodkiewką

Chłodnik z buraczkami, ogórkiem i rzodkiewką

  • 00:45
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1-2 mniejsze pęczki botwinki z młodymi buraczkami
    • 2 średnie zielone ogórki
    • 5 rzodkiewek
    • 2-3 ząbki czosnku
    • 1 l kefiru, jogurtu naturalnego, a najlepiej dobrego zsiadłego mleka
    • pół pęczka koperku
    • pęczek szczypiorku
    • sok z połowy cytryny
    • sól, pieprz, łyżeczka cukru
    • jajka (pół albo całe na talerz)
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Botwinki kroimy razem z buraczkami, najdrobniej jak się da. Wrzucamy ją do garnka, zalewamy wodą, tak żeby całość była zalana, ale wody nie było zbyt dużo, solimy, dodajemy łyżeczkę cukru i gotujemy około kwadransa aż kawałki buraków będą miękkie.
Gdy się wywar ugotuje, dodajemy do niego sok z cytryny.

W czasie gdy botwinka się gotuje, ścieramy na tarce o dużych oczkach ogórki i rzodkiewkę, siekamy szczypiorek i koperek, mieszamy z kefirem / jogurtem / zsiadłym mlekiem i do tego dodajemy rozgnieciony czosnek.

Wywar z botwinki lekko chłodzimy, żeby nie był zbyt gorący i wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem po czym wstawiamy do lodówki.
Przed podaniem wrzucamy do niego jajka podzielone na ćwiartki lub połówki i ew. dodajemy świeży koperek i szczypior.


Komentarze