Chłodnik z pieczonej papryki

Chłodnik z pieczonej papryki

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1/2 bagietki
    • 2 papryki czerwone
    • 2 pomidory
    • 1/2 białej cebuli
    • 1 gałązka natki pietruszki
    • 2 gałązki tymianku
    • 50 g jogurtu naturalnego
    • 1 l bulionu warzywnego
    • 80 ml oliwy
    • 10 ml octu winnego
    • 1 ząbek czosnku
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Rozgrzej piekarnik do temp. 220°. Umyj papryki i rozłóż je na blasze. Polej lekko oliwą i wstaw do pieczenia na ok. 20-25 min. Ważne, aby papryki mocno się upiekły, aby skórka łatwo odeszła do miąższu. Wyjmij gotowe papryki i pod bieżącą zimną wodą zdejmij skórkę. Kawałki obranych papryk przełóż na talerz.

Obierz czosnek i cebulę. Pokrój w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę i czosnek. Warzywa nie powinny się zrumienić, tylko zeszklić. Dodaj papryki i pokrojone pomidory oraz gałązkę tymianku i pietruszki. Wszystko razem podsmaż i zalej bulionem warzywnym. Duś pod przykryciem ok. 20-30 min. Jeżeli płyn wyparuje, to na bieżąco uzupełniaj brakującą część. Mieszaj często, aby warzywa nie przywarły do dna, szczególnie pod koniec gotowania.

Zmiksuj zupę na puszysty i gładki krem, jeszcze gorący przypraw octem winnym i oliwą, ewentualnie solą i pieprzem. Odstaw do schłodzenia.

Bagietkę przekrój na cztery kawałki, polej oliwą i wstaw do piekarnika do opieczenia. Polecamy włączyć służącą do szybkiego zapiekania funkcję grilla.

Do talerza wlej chłodnik z pieczonej papryki, udekoruj jogurtem i gałązką tymianku. Podawaj z grzankami.


Komentarze