Chłopska patelnia

Chłopska patelnia

  • 00:15
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
    • 1 jajko
    • 1 łyżka śmietany
    • 40 g kiełbasy szynkowej
    • 40 g boczku parzonego wędzonego
    • 1 łyżka drobno posiekanej wędzonej słoniny
    • 1 łyżka pietruszki posiekanej
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Przestudź je, obierz ze skórki i pokrój w plastry. Słoninę, kiełbasę i boczek pokrój w kostkę. Jajko rozbełtaj widelcem wraz ze śmietaną, całość posól i popieprz do smaku. Na patelni roztop pokrojoną słoninę, podsmaż na niej na złoto ziemniaki. Gdy będą jasnozłote, dodaj do nich kiełbasę i boczek. Wszystko jeszcze chwilkę przesmaż, cały czas mieszając. Zalej rozbełtanym jajkiem i na wolnym ogniu wymieszaj aż jajko się zetnie. Danie posyp natką pietruszki. Podawaj z maślanką i z zsiadłym mlekiem.


Komentarze