Chouder

Chouder

  • 01:25
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 2 szt. barramundi
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka (korzeń)
    • 1 mały seler
    • 1 cebula
    • 400 g ziemniaków
    • 1 por (biała cześć)
    • 1 cytryna
    • 2 garście kukurydzy konserwowej
    • 400 ml mleka
    • 15 g masła
    • 2 ziarenka ziela angielskiego
    • 1 liść laurowy
    • przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Rybę dokładnie umyj, mięso odfiletuj i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki. Następnie wypłucz je w wodzie, skrop obficie sokiem z cytryny i pozostaw na ok. 40 min. Do garnka wlej około 2,5 l zimnej wody i włóż do niej części ryby (głowę bez oczu, kręgosłup). Marchewkę, pietruszkę, seler obierz i dobrze umyj. Warzywa dodaj do garnka i przypraw solą. Wywar gotuj na bardzo małym ogniu ok. 40 min. Następnie odcedź z ryby i warzyw, aby został sam bulion. Bulion przelej do garnka, wrzuć listek laurowy i ziele angielskie. Całość przypraw solą i pieprzem.

Ziemniaki obierz, umyj, kilka odłóż ugotuj w wodzie z solą, a resztę pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pora przekrój wzdłuż na pół i wypłucz dobrze obie części, a następnie pokrój w pół plastry. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pod przykryciem ziemniaki z cebulą i porem (ok. 10 min). Kilka ugotowanych ziemniaków rozgnieć widelcem i dodaj do bulionu, by zagęścić zupę. Podsmażone warzywa również dodaj do bulionu. Odłożone wcześniej kawałki ryb dodaj do zupy i gotuj na małym ogniu ok. 15 min (z miękkiego ugotowanego mięsa usuń ewentualne ości). Po tym czasie wrzuć 2 garście kukurydzy i dolej mleko. Zupę przypraw do smaku pieprzem i solą. Przed podaniem posyp natką pietruszki.


Komentarze

Podobne przepisy