Chow mein

Chow mein

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​220 g makaronu jajecznego chińskiego
    • 100 g filetu z kurczaka
    • 50 g szynki parmeńskiej lub zwykłej gotowanej
    • 50 g groszku cukrowego pokrojonego w paski
    • 2 dymki
    • 4-5 łyżek oleju sezamowego
    • 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
    • 4 ząbki czosnku
    • 4 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżka octu ryżowego
    • przyprawy: sól, pieprz, cukier (około 1/2 łyżeczki)

    Marynata do mięsa:

    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżki wina ryżowego lub octu
    • 2 łyżki oleju sezamowego
    • przyprawy: sól, pieprz świeżo mielony
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu, następnie przelej zimną wodą i odcedź. Makaron wymieszaj z 3 łyżeczkami oleju sezamowego. Pierś z kurczaka umyj i oczyść ze wszystkich błon, następnie pokrój w cienkie paseczki.

Składniki marynaty wymieszaj ze sobą i wymieszaj z mięsem. Następnie pozostaw je na ok. 15 minut. Na woku lub patelni rozgrzej olej z orzeszków ziemnych. Kiedy tłuszcz zacznie dymić, wrzuć kawałki kurczaka i smaż je ok. 2 minut na mocnym ogniu. Następnie przełóż na półmisek i wytrzyj patelnię do sucha. Rozgrzej ponownie wok, wlej olej z orzeszków ziemnych i kiedy zacznie dymić, wrzuć pokrojoną w paseczki szynkę i groszek cukrowy pokrojony w długie paski. Przesmaż wszystko około minuty, po chwili dodaj wyciśnięty czosnek i wymieszaj – pozostaw pod przykryciem.

Makaron przełóż do miski i wymieszaj z sosem sojowym, solą, pieprzem, cukrem oraz octem lub winem ryżowym. Dodaj umytą posieką dymkę i wszystko ze sobą wymieszaj. Następnie dodaj makaron do szynki i groszku. Smaż razem na średnim ogniu ok. 2 min, następnie dodaj odłożone mięso z kurczaka i smaż kolejne 5 minut aż mięso będzie miękkie. Przed podaniem do makaronu dodaj olej sezamowy do smaku i wymieszaj. Podawaj natychmiast.


Komentarze

Podobne przepisy