Chrupiące gofry kakaowe z brzoskwiniami

Chrupiące gofry kakaowe z brzoskwiniami

  • 00:30
  • 15 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1/4 szkl. kakao finest
    • 1 i 3/4 szkl. mąki
    • 1 szkl. mleka
    • 1 szkl. maślanki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki sody
    • 3 łyżki cukru trzcinowego
    • 75 g masła
    • 2 jajka – białka i żółtka osobno
    • sól

    Dodatkowo:

    • 1 kg brzoskwiń
    • sok z cytryny
    • 1 łyżeczka masła
    • ew. cukier trzcinowy
    • 330 g śmietany kremówki
    • 250 g mascarpone
    • cukier puder
    • gorzka czekolada
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Słowo od autora

Dzisiaj mamy dla Was propozycję zarówno śniadaniową, jak i deserową! Pyszne i cudownie chrupiące kakaowe gofry z delikatnym kremem ze śmietanki i mascarpone, podane z lekko podgotowanymi brzoskwiniami i wiórkami czekolady! Z pewnością poprawią nam nastrój w brzydka pogodę oraz powrócą wspomnieniami do pięknych, ciepłych i wakacyjnych dni! Spróbujcie koniecznie! :) 

Co zrobić, by było Pieknie Podane
  • Brzoskwinie kroimy na w kawałki tej samej wielkości oraz dbamy o to, aby się nie rozgotowały i zachowały ładny wygląd! Sos z ich gotowania sprawi, że będą wyglądały soczyście i bardziej apetycznie.
  • Gofry będą wyglądały bardziej kusząco, jeśli z wierzchu posypiemy je wiórkami czekolady!
Plate of joy

Autor: Plate of joy    Blog: plateofjoy.blogspot.com

1

Brzoskwinie umyj, pokrój na ćwiartki i przełóż do niewielkiego rondelka (jeżeli brzoskwinie nie są słodkie, możesz je lekko osłodzić). Następnie dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny, masło oraz trochę wody i całość podgotuj.

2

W misce przygotuj wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia i sodę. Następnie wszystko dokładnie wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj ze sobą mleko, maślankę, rozpuszczone i przestudzone masło oraz roztrzepane żółtka jajek. 

3

Następnie połącz ze sobą składniki mokre i suche, dodaj wcześniej ubite na sztywno białka jajek.

4

Na dobrze rozgrzane formy gofrownicy nalewaj ciasto i postępuj dalej zgodnie z instrukcją obsługi producenta gofrownicy. Usmażone gofry odkładaj na kratkę do wystudzenia, a w międzyczasie ubij śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem – nie ubijaj jej na sztywno, ma mieć lekką i kremową konsystencję.

5

Na lekko przestudzone gofry nałóż krem ze śmietanki i mascarpone, lekko podgotowane kawałki brzoskwiń i skrop całość syropem z ich gotowania. Na wierzch posyp wiórkami gorzkiej czekolady.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze

  • 2016-09-15 Barbara Rzeźniczak

    Dziękuję, ze Smaczną Stroną Tesco na pewno moje życie będzie pełne smaków :)

  • 2016-09-15 Agnieszka ze Smacznej Strony

    Troszkę spóźnione, ale... wszystkiego najlepszego i najsmaczniejszego w życiu Barbaro :)

  • 2016-09-15 Barbara Rzeźniczak

    Oczywiście, zaczynając od moich, które były w poniedziałek ;-)

  • 2016-09-15 Agnieszka ze Smacznej Strony

    Oj słodki był ten tydzień. I to bardzo. Pomysłów na podanie letniego deseru było wiele i wszystkie apetyczne. Ale jak to w konkursach bywa – zwycięzca głównej nagrody jest tylko jeden. Kto to taki? Odpowiedzi szukajcie na https://www.tesco.pl/smaczna-s...
    Jednak nie zasypiajcie gruszek w popiele, bo czekają one na nas w kolejnym przepisie tygodnia, a wraz z nimi kawa – główny składnik naszego przepisu tygodnia https://www.tesco.pl/smaczna-s...

  • 2016-09-13 Beata Pawlak

    moja rodzinka uwielbia takie słodkie śniadania w weekendy :)

  • 2016-09-13 Agnieszka ze Smacznej Strony

    Deser do łóżka - to nowość, ale jakże apetyczna. Gratuluję pomysłu :)

  • 2016-09-13 Beata Pawlak

    Takie gofry najlepiej jeść leniwie w łóżku, do tego filiżanka kawy, dobra książka i mąż przy boku :) a do gofrów zamiast cukru trzcinowego użyłam cukier kokosowy - zdrowszy i smaczniejszy, gofry dodatkowo posypałam siekanymi pistacjami, których zielony kolor pięknie się komponuje z żółto-pomarańczowymi brzoskwiniami :)

  • 2016-09-12 Mirosława Wawrzyniak

    Dziękuję! :) Jako typowa "poznańska pyra" oszczędność mam we krwi. :) Pozdrawiam smacznie!

  • 2016-09-12 Just a SALAD

    Dziękuję za miłe słowa, ale przede wszystkim za doskonały przepis i inspirację:)

  • 2016-09-12 Agnieszka ze Smacznej Strony

    Taki niepozorny gofr, a na Twoim zdjęciu stał się iście królewskim deserem. Wygląda naprawdę bardzo, bardzo apetycznie :)