Chrupiące gofry kakaowe z brzoskwiniami

Chrupiące gofry kakaowe z brzoskwiniami

  • 00:30
  • 15 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1/4 szkl. kakao finest
    • 1 i 3/4 szkl. mąki
    • 1 szkl. mleka
    • 1 szkl. maślanki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki sody
    • 3 łyżki cukru trzcinowego
    • 75 g masła
    • 2 jajka – białka i żółtka osobno
    • sól

    Dodatkowo:

    • 1 kg brzoskwiń
    • sok z cytryny
    • 1 łyżeczka masła
    • ew. cukier trzcinowy
    • 330 g śmietany kremówki
    • 250 g mascarpone
    • cukier puder
    • gorzka czekolada
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Słowo od autora

Dzisiaj mamy dla Was propozycję zarówno śniadaniową, jak i deserową! Pyszne i cudownie chrupiące kakaowe gofry z delikatnym kremem ze śmietanki i mascarpone, podane z lekko podgotowanymi brzoskwiniami i wiórkami czekolady! Z pewnością poprawią nam nastrój w brzydka pogodę oraz powrócą wspomnieniami do pięknych, ciepłych i wakacyjnych dni! Spróbujcie koniecznie! :) 

Co zrobić, by było Pieknie Podane
  • Brzoskwinie kroimy na w kawałki tej samej wielkości oraz dbamy o to, aby się nie rozgotowały i zachowały ładny wygląd! Sos z ich gotowania sprawi, że będą wyglądały soczyście i bardziej apetycznie.
  • Gofry będą wyglądały bardziej kusząco, jeśli z wierzchu posypiemy je wiórkami czekolady!
Plate of joy

Autor: Plate of joy    Blog: plateofjoy.blogspot.com

1

Brzoskwinie umyj, pokrój na ćwiartki i przełóż do niewielkiego rondelka (jeżeli brzoskwinie nie są słodkie, możesz je lekko osłodzić). Następnie dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny, masło oraz trochę wody i całość podgotuj.

2

W misce przygotuj wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia i sodę. Następnie wszystko dokładnie wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj ze sobą mleko, maślankę, rozpuszczone i przestudzone masło oraz roztrzepane żółtka jajek. 

3

Następnie połącz ze sobą składniki mokre i suche, dodaj wcześniej ubite na sztywno białka jajek.

4

Na dobrze rozgrzane formy gofrownicy nalewaj ciasto i postępuj dalej zgodnie z instrukcją obsługi producenta gofrownicy. Usmażone gofry odkładaj na kratkę do wystudzenia, a w międzyczasie ubij śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem – nie ubijaj jej na sztywno, ma mieć lekką i kremową konsystencję.

5

Na lekko przestudzone gofry nałóż krem ze śmietanki i mascarpone, lekko podgotowane kawałki brzoskwiń i skrop całość syropem z ich gotowania. Na wierzch posyp wiórkami gorzkiej czekolady.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze

  • 2016-09-15 Barbara Rzeźniczak

    Dziękuję, ze Smaczną Stroną Tesco na pewno moje życie będzie pełne smaków :)

  • 2016-09-15 Barbara Rzeźniczak

    Oczywiście, zaczynając od moich, które były w poniedziałek ;-)

  • 2016-09-13 Beata Pawlak

    moja rodzinka uwielbia takie słodkie śniadania w weekendy :)

  • 2016-09-13 Beata Pawlak

    Takie gofry najlepiej jeść leniwie w łóżku, do tego filiżanka kawy, dobra książka i mąż przy boku :) a do gofrów zamiast cukru trzcinowego użyłam cukier kokosowy - zdrowszy i smaczniejszy, gofry dodatkowo posypałam siekanymi pistacjami, których zielony kolor pięknie się komponuje z żółto-pomarańczowymi brzoskwiniami :)

  • 2016-09-12 Mirosława Wawrzyniak

    Dziękuję! :) Jako typowa "poznańska pyra" oszczędność mam we krwi. :) Pozdrawiam smacznie!

  • 2016-09-12 Just a SALAD

    Dziękuję za miłe słowa, ale przede wszystkim za doskonały przepis i inspirację:)

  • 2016-09-11 Just a SALAD

    Mój gofr w nieco odwróconej wersji tj. z kakaowym kremem i białą czekoladą:) Krem został nałożony szprycą, a brzoskwinie grillowałam – w mojej ocenie brązowe paseczki ciekawie "przedzierają się" przez wiórki białej czekolady. Dodatkowo gofr przyozdobiłam miętą. W wersji nieco bardziej eleganckiej deser został podany na białym prostokątnym talerzu, który ułożyłam na żółtej serwecie korespondującej z kolorem brzoskwiń. Całość zaserwowana na brązowym, drewnianym stole przyozdobionym listkami mięty, a do tego biała filiżanka cappuccino. Propozycja, powiedzmy dla dzieci, to ułożenie gofra na wesołym, niebiesko-żółtym talerzyku, a do tego filiżanka gorącej czekolady tudzież kakao.

  • 2016-09-10 Mirosława Wawrzyniak

    Gofry... prawdziwy smak wakacji i magiczny sposób, żeby w kilka sekund po pierwszym kęsie przenieść się w wyobraźni nad samo morze! :) Dlatego robię je często, a wersja kakaowa jest moją ulubioną. Brzoskwinie też cenię, choć przyznaję, że słodycz śmietany i serka mascarpone wolę przełamać czymś mniej oczywistym. :D

    Czyli... CYTRYNĄ!

    Wyobraźcie sobie, jak to bosko smakuje - czekoladowa baza, biała chmurka śmietanki i serka, a na tym plasterki świeżutkiej cytryny i domowa frużelina wiśniowo-truskawkowa. Mieszanka, przy której zmysły wybuchają fajerwerkami radości!

    P.S. Do samego ciasta warto dodać nieco cynamonu, kardamonu albo ociupinkę chili. Wzmacnia to wrażenia smakowe, zwłaszcza zimą, kiedy takie korzenne dodatki przywołują - dla odmiany - klimat świąt, a nie wakacji. Przyprawa do piernika - taka gotowa - też się świetnie nada! :D

    P.S.2. Są legendy, które mówią, że czasami gofry zostają niezjedzone. Takie suche, niepożarte egzemplarze (nie widuję ich w domu, ale ponoć się to zdarza w przyrodzie) można znakomicie odświeżyć w piekarniku lub mikrofalówce, a jeśli zeschną na kamień - zetrzeć na tarce lub w maszynce do mięsa - nadadzą się na posypkę do ciasta lub bazę do sernika na zimno. :) A jaka oszczędność! Nic się nie marnuje. :)

    Pozdrawiam wszystkich gofromaniaków! :D
    Mirka

  • 2016-09-08 Barbara Rzeźniczak

    Bardzo lubię gofry, dlatego chętnie wykorzystam ten przepis. Jednak przed dodaniem kakao odłożyłabym część ciasta. Dzięki temu uzyskałabym różnokolorowe gofry. Moim pomysłem na podanie jest wielokolorowy torcik gofrowy. Gofry ciemny-jasny-ciemny przełożyłabym kremem. Do dolnej warstwy kremu dodałabym pokrojone w kawałki nektarynki (wdł. mnie są bardziej delikatne niż brzoskwinie). Całość polałabym jeszcze sosem truskawkowym. Po prostu pycha!

  • 2016-09-08 Aneta Gwiner

    upiekłabym gofry w kształcie serca. Do tego bita smietana i brzoskwinie. Dodatkowo posypałabym startą czekoladą. Wszystko to skomponowałabym w morskim stylu... coś aby stylizacja wprowadzała mnie w letni nastrój. Gofry trzymałyby dziecięce rączki ubrudzone delikatnie bitą śmietaną. a gdzie wokól piasek, wiaderko, grabki i koło do pływania