Chrupiące naleśniki z warzywami i grzybami w orientalnych przyprawach

Chrupiące naleśniki z warzywami i grzybami w orientalnych przyprawach

  • 01:00
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 100 g mąki pszennej
    • 1i 1/2 łyżeczki soli
    • 3 lekko ubite jaja
    • 1 żółtko
    • 175 ml mleka
    • 25 g roztopionego masła
    • 1 szkl. oleju lub klarowanego masła do smażenia
    • 75 ml zimnej wody

    Farsz:

    • 550 g mrożonej włoszczyzny
    • 300 g pieczarek lub boczniaków
    • 1 cebula
    • 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy
    • 3 łyżki posiekanej drobno zielonej pietruszki
    • 1 jajko do smarowania naleśników
    • przyprawy: po 1/2 łyżeczki cynamonu, pieprzu Cayenne, kminku mielonego, imbiru mielonego
    • kilka łyżek sosu sojowego jasnego
    • sól i pieprz do smaku

    Sos:

    • 1 papryka
    • 1 pomidor bez pestek
    • kilka ziaren suszonego chilli
    • sos sojowy do smaku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj ciasto: do miski przesiej mąkę, dodaj sól, wlej rozbełtane jajka i żółtko oraz przestudzone roztopione masło - wszystko dokładnie wymieszaj. Do mleka wlej 75 ml zimnej wody. Stale mieszając, wlewaj stopniowo do masy. Pod koniec dodaj 25 ml oleju i wymieszaj. Ciasto przykryj i odstaw na 30 min.

Na gorącej patelni roztop odrobinę oleju lub masła i łyżką wazową wlej ciasto, tak aby cała patelnia pokryła się jego cienką warstwą. Smaż 1-2 min, aż brzegi zbrązowieją. Po usmażeniu jednej strony, przerzuć na drugą i smaż kolejne 1-2 min. Gotowe naleśniki przełóż na talerz i przykryj talerzem lub pergaminem. Czynność powtarzaj, układając naleśniki jeden na drugim. Pamiętaj o przykrywaniu talerzem lub pergaminem, co zapobiegnie obsychaniu.

Przygotuj farsz: mrożoną włoszczyznę wrzuć na ciepłą patelnię, smaż na średnim ogniu, aż warzywa się rozmrożą, a woda z nich wyparuje. Dodaj oliwę i smaż dalej kilka minut, aż będą miękkie. Warzywa przełóż do miski. Cebulę i pieczarki obierz i umyj. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a pieczarki w cienkie plasterki. Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę i pieczarki, smaż do chwili, kiedy cebula się zeszkli. Cebulę i pieczarki połącz z włoszczyzną, dodaj wszystkie przyprawy, wymieszaj. Do przestudzonego farszu wmieszaj posiekaną zieloną pietruszkę.

Na naleśnikach rozkładaj farsz i ciasno je zwijaj. Ich końce możesz posmarować rozbełtanym jajkiem, aby się nie rozwijały w trakcie smażenia. Na małej patelni rozgrzej szklankę oliwy i smaż naleśniki na rumiano z każdej strony. Następnie przełóż na ręcznik kuchenny, aby osączyć je z tłuszczu. Podawaj z sosem z papryki i pomidorów.

Przygotuj sos: paprykę umyj i usuń gniazda nasienne. Pomidora umyj i przekrój na połowę, wyjmij pestki. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem wraz z papryką. Piekarnik nagrzej do 200° i piecz ok. 25 min. Warzywa przestudź, zdejmij skórkę i zmiksuj. Wymieszaj z sosem sojowym, posyp pestkami suszonej papryczki chilli. Naleśniki podawaj gorące z sosem.


Komentarze