Chrupiące roladki z serem brie i suszonymi morelami w ryżowym cieście

Chrupiące roladki z serem brie i suszonymi morelami w ryżowym cieście

  • 00:20
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​8 okrągłych płatków ciasta ryżowego
    • 1 op. sera brie
    • 1 op. sałat mix Tesco
    • 80 g orzechów włoskich
    • 100 g moreli suszonych
    • 500 ml oleju do smażenia
    • 30 ml oliwy z oliwek
    • 1/2 cytryny
    • 1 op. musztardy francuskiej
    • 2-3 gałązki natki pietruszki
    • 200 g konfitury żurawinowej
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Morele pokrój w paseczki, a orzechy włoskie przebierz z łupin i posiekaj. Pokrój ser brie na kawałki. Morele, orzechy i ser podziel na 4 porcje. W małym rondelku zagotuj ok. 0,5 l wody. Przygotuj płaski talerz z wysokim brzegiem. Wlej wrzątek do talerza. Wyjmij ciastko ryżowe z opakowania. Złóż po dwa płatki razem i zanurz ostrożnie w gorącej wodzie – najpierw jedną stronę, a potem drugą.

Miękki płat ciasta rozłóż płasko na blacie kuchennym. Na środek nałóż farsz z sera i moreli. Zawiń w kopertę, zostawiając górne ciasto otwarte, następnie zroluj zawinięte końce do góry. Roladę odłóż na talerz.

W rondelku rozgrzej olej do smażenia. W tym czasie wymieszaj sok z cytryny, musztardę i oliwę. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do sosu. Przypraw solą i delikatnie pieprzem. Wymieszaj sos.

Roladki usmaż powoli w oleju na złoty kolor. Gotowe odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. Na talerzu ułóż gotową mieszankę sałat, polej sosem z cytryny i musztardy. Przekrój roladkę serową na pół pod kątem i oprzyj na sałacie. Podaj osobno konfiturę z żurawiny w małej miseczce.


Komentarze