Chrupiące skórki z żytniego chleba zapiekane z fetą i tymiankiem z dipem Pico de Galo

Chrupiące skórki z żytniego chleba zapiekane z fetą i tymiankiem z dipem Pico de Galo

  • 00:15
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 12 kromek żytniego chleba
    • 100 g sera typu feta
    • 125 g tartej mozzarelli
    • 2-3 gałązki tymianku
    • 60 ml oliwy z oliwek
    • 1/2 papryki żółtej
    • 1/2 papryki czerwonej
    • 1/2 papryki zielonej
    • 2 pomidory
    • ok. 30 g cebuli czerwonej
    • 1/2 natki pietruszki
    • 1 limonka
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Piekarnik z funkcją grilla rozgrzej do 200°C. Skórki z żytniego chleba odkrój i przekrój na pół. Przełóż na kuchenną blachę, wyłożoną pergaminem. Następnie polej je 1/3 części oliwy. Ser typu feta zetrzyj na tarce na grubych oczkach i wymieszaj z mozzarellą. Posiekaj tymianek i dodaj do tartych serów.

Skórki wstaw do pieczenia na lekko złoty kolor. Jak tylko się zrumienią, posyp serami z tymiankiem i wstaw jeszcze raz do zapieczenia. W tym czasie umyj warzywa i pokrój paprykę oraz pomidory w podobnej wielkości niedużą kostkę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż warzywa do miseczki i przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Drobno pokrojoną natkę pietruszki dodaj do warzyw. Wyciśnij sok z limonki, wlej do papryki wraz z oliwą. Wymieszaj razem sos. Następnie przelej go do szklaneczek dekoracyjnych. Z piekarnika wyjmij zrumienione grzanki z serem. Porozkładaj skórki na półmisku, a na środku postaw szklaneczkę z sosem. Możesz jeszcze udekorować świeżymi listkami tymianku.


Komentarze