Chrzan z żurawiną

Chrzan z żurawiną

  • 00:30
  • 11 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 40 ml śmietany kremówki
    • 2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo
    • 2 duże korzenie chrzanu
    • 150 g suszonej żurawiny
    • sok z 1/2 cytryny
    • sok z 1 limonki
    • 1 łyżka cukru
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

W małym garnku rozpuść 1 łyżkę cukru w łyżce wody. Wsyp żurawinę i wlej sok z limonki. Gotuj przez chwilę do momentu, aż żurawina zmięknie, a woda prawie cała odparuje. Odstaw żurawinę do wystudzenia. Żółtka z jajek utrzyj ze szczyptą cukru. Chrzan obierz i zetrzyj na najdrobniejszej tarce. Utarty chrzan wymieszaj od razu z sokiem z cytryny. Następnie dodaj utarte żółtka i śmietankę. Posól do smaku. Żurawinę wymieszaj z chrzanem i przełóż do słoika (część żurawiny można przedtem zmiksować).


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze