Churros – hiszpańskie pączki

Churros – hiszpańskie pączki

  • 00:50
  • 8 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 60 g masła
    • 4 jajka
    • 325 g mąki pszennej
    • 35 g cukru
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 500 ml wody
    • 600 ml oleju do smażenia

    Sos czekoladowy:

    • 150 g gorzkiej czekolady
    • 250 ml śmietanki 30%
    • 1/2 laski wanilii
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Masło, cukier i sól włóż do garnka, zalej odmierzoną wodą i zagotuj. Kiedy woda z masłem zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i powoli cały czas mieszając, dodaj mąkę. Po dodaniu całej mąki, mieszaj intensywnie masę cały czas lekko ją podgrzewając. Masa powinna lekko się zaparzyć. Po 2-3 minutach zdejmij garnek z ognia. Jeszcze przez chwile mieszaj masę, następnie zacznij ją miksować mikserem, dodając kolejno jajka.

2

Gotowe ciasto przełóż do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Kiedy ciasto w szprycy całkiem wystygnie, schowaj je do lodówki na około 6-8 godzin.

3

Po schłodzeniu wyciągnij ciasto z lodówki. Na posmarowany olejem papier do pieczenia wyciskaj churrosy w dowolnym kształcie.

4

W głębokiej patelni rozgrzej olej do 180°, ciasto przekładaj do rozgrzanego oleju prosto z papieru do pieczenia. Możesz wycisnąć churros bezpośrednio na rozgrzany olej jednak ich kształt będzie wtedy bardziej przypadkowy. Smaż ciastka z obu stron na złoto. Po usmażeniu odsącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i posyp drobnym cukrem.

5

Czekoladę, wanilię i śmietankę podgrzewaj na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając do momentu rozpuszczenia czekolady.

6

Churros podaj z gorącym sosem czekoladowym.


Komentarze