Chutney agrestowy

Chutney agrestowy

  • 01:00
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g agrestu 
    • 2 cebule 
    • 2 cm świeżego korzenia imbiru 
    • 250 ml octu jabłkowego 
    • 150 g cukru 
    • 25 ml oleju 
    • 2 goździki 
    • 1/2 łyżeczki kolendry 
    • 1 łyżeczka kurkumy 
    • 1/2 łyżeczki suszonej papryczki chilli 
    • 1 łyżeczka soli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Agrest umyj i obierz z szypułek. Cebule obierz i pokrój w kostkę. Obierz imbir ze skórki i zetrzyj na drobnej tarce. Przyprawy stłucz w moździerzu. W rondelku rozgrzej olej. Dodaj posiekane cebule i przyprawy. Smaż przez 2–3 min na dość intensywnym ogniu. Do zeszklonej cebuli dodaj agrest i cukier. Gotuj, mieszając do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie wlej do garnka ocet jabłkowy. Mieszając od czasu do czasu, gotuj jeszcze ok. 30 min, aż chutney nabierze właściwej konsystencji. Gorący chutney wlej do wyparzonych słoików, zakręć i zostaw do ostygnięcia.


Komentarze