Chutney jabłkowy

Chutney jabłkowy

  • 01:00
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 jabłka
    • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
    • 1 laska cynamonu
    • 2 gwiazdki anyżu
    • 2 łyżki cukru
    • 2 łyżki gorczycy
    • 1 łyżeczka pokruszonej suszonej papryczki chilli
    • 1 łyżeczka kurkumy
    • 2 łyżki oleju
    • 20 ml wody
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj dwa małe słoiczki, mniej więcej po 150 ml objętości. Umyj je i wyparz razem z zakrętkami. Jabłka umyj i obierz. Wytnij gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę. W dwulitrowym garnku rozgrzej olej, następnie wrzuć gorczycę, a kiedy zacznie ona mocno strzelać, dorzuć cynamon i anyż. Smaż przyprawy przez kilka sekund, następnie wrzuć pokrojone jabłka oraz kurkumę i smaż jeszcze ok. 5 min, cały czas mieszając. Wlej wodę i duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE  jabłka przez następne 10–15 min. Dosyp cukier i smaż całość na dużym ogniu, ciągle mieszając przez kolejne 15–20 minut. Tak przygotowany, gorący chutney nałóż do przygotowanych słoiczków i zakręć.


Komentarze

  • 2014-12-04 Teresa Korus

    super przepis

  • 2014-11-27 maja

    Fajny przepis i smaczny :)