Chutney morelowo-ogórkowy

Chutney morelowo-ogórkowy

  • 01:00
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g moreli 
    • 1 ogórek zielony 
    • 1 cebula 
    • 2 ząbki czosnku 
    • 30 ml oleju 
    • 150 ml octu winnego 
    • 200 g cukru 
    • 1 płaska łyżka soli 
    • 1 łyżeczka sezamu 
    • 1 łyżeczka curry 
    • 2 gałązki natki pietruszki 
    • 400 ml wody
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Cebulę i czosnek obierz, a następnie pokrój w kostkę. W rondlu podgrzej olej i smaż cebulę z czosnkiem do momentu, aż się zeszkli i straci swój surowy zapach. Morele umyj i przekrój na pół. Wyjmij pestki, a owoce pokrój w ćwiartki. Ogórka też umyj, przekrój na pół, wydrąż z niego nasiona łyżeczką i pokrój w kostkę ok. 0,5 cm.

2

Do cebuli z czosnkiem dodaj curry i lekko podsmaż, aby mieszanka przypraw oddała swój aromat. Teraz dodaj morele oraz ogórki i wszystko razem dalej podsmażaj. Wsyp cukier, sól i mieszaj. Smaż powoli.
 

3

Wlej do rondla ocet i część wody oraz dodaj 1 gałązkę natki pietruszki. Gotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU przez 1 godz. Pamiętaj, aby dolewać wody w miarę, jak płyn w chutney będzie odparowywał. Morelowa konfitura łatwo się przypala, więc należy często ją mieszać i kontrolować jej konsystencję.

4

Gotowy chutney powinien mieć luźną konsystencję, a kawałki moreli i ogórków muszą być szkliste. Na koniec dodaj do dania pokrojoną natkę pietruszki. Przełóż chutney do miski kuchennej. W lodówce możesz przechowywać go do tygodnia czasu. Podawaj jako dodatek do kurczaka, indyka i duszonych warzyw. Jeśli chutney będzie przygotowywany z zamiarem dłuższego przechowywania, to przełóż gorącą konfiturę do słoików i pasteryzuj – zamknięte słoiki włóż do garnka z wodą na 3/4 ich wysokości i gotuj przez ok. 40 min. Uwaga! Spód garnka wyłóż kuchenną szmatką, aby słoiki nie miały bezpośredniego kontaktu z dnem, inaczej mogą popękać.


Komentarze