Chutney pomidorowy z szalotkami

Chutney pomidorowy z szalotkami

  • 01:00
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 pomidory 
    • 100 g cebulek szalotek 
    • 30 ml oleju 
    • 1 ząbek czosnku 
    • 1 łyżeczka curry 
    • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 
    • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 
    • 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej 
    • 20 g imbiru 
    • 1/2 limonki 
    • 100 g cukru 
    • 2 łyżeczki soli 
    • 100 ml octu winnego 
    • 400 ml wody
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę. W rondlu pogrzej olej i smaż cebulę z czosnkiem do momentu, aż się zeszkli i straci swój surowy zapach. Imbir obierz i zetrzyj na tarce lub drobno pokrój. Pomidory umyj, a następnie też pokrój w kostkę. Dodaj je do cebuli i czosnku.

2

Do warzyw dodaj curry i ostrą paprykę. Przyprawy wymieszaj i lekko podsmaż, aby oddały cały swój aromat. Teraz dodaj koncentrat pomidorowy i całość znów wymieszaj. Ziarna kolendry utłucz w moździerzu i też dodaj do rondla.

3

Do pomidorów i pozostałych warzyw wsyp cukier, sól i wlej ocet, dodaj jeszcze sok i skórkę limonki. Gotuj na wolnym ogniu przez 1 godz. Pamiętaj, aby dolewać wody w miarę, jak płyn w chutney będzie odparowywał. Pomidorowa konfitura szybko się przypala, dlatego należy często ją mieszać i kontrolować jej konsystencję. Gotowy chutney powinien mieć luźną konsystencję, a warzywa w nim zawarte szkliste. Przełóż potrawę do miski kuchennej. W lodówce chutney można przechowywać do tygodnia czasu. Podawaj go jako dodatek do pieczonego drobiu i duszonych warzyw. Jeśli chutney będzie przygotowywany z zamiarem dłuższego przechowywania, to przełóż gorącą konfiturę pomidorową do słoików i pasteryzujPORADA KONTEKSTOWA - PASTERYZACJA – zamknięte słoiki włóż do garnka z wodą na 3/4 ich wysokości i gotuj przez ok. 40 min. Uwaga! Spód garnka należy wcześniej wyłożyć kuchenną szmatką, aby słoiki nie miały bezpośredniego kontaktu z dnem, inaczej mogą popękać.


Komentarze