Chutney z brzoskwiń ciasteczkowych

Chutney z brzoskwiń ciasteczkowych

  • 00:45
  • 10 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg brzoskwiń ciasteczkowych
    • 1 cebula czerwona
    • 2 ząbki czosnku 
    • 1/2 papryczki chili zielonej
    • 1/2 papryczki chili czerwonej
    • kawałek imbiru (1 cm)
    • 1/2 łyżeczki kurkumy
    • 1/2 trawy cytrynowej  
    • 120 ml octu jabłkowego
    • 150 g cukru
    • 1 łyżeczka soli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Brzoskwinie umyj i wypestkuj. Pokrój w kostkę średniej wielkości. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Brzoskwinie z cebulą wymieszaj w miseczce. Przypraw tartym imbirem i czosnkiem. Dodaj od razu kurkumę i zgniecioną trawę cytrynową (w całości) oraz plasterki chili. Wsyp cukier i łyżeczkę soli. Całość wymieszaj i odstaw do zamarynowania na ok. 1 godzinę.

Przełóż owoce do szerokiego rondla i smaż powoli, aż do powstania gęstej masy. Ważne jest, by powstający chutney mieszać regularnie. Na koniec dodaj ocet. Gorącą masę przełóż do słoika i mocno zakręć. Odwróć do góry dnem. Chutney nie wymaga pasteryzowania PORADA KONTEKSTOWA - PASTERYZACJA


Komentarze