Ciabatta

Ciabatta

  • 15:00
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 550)
    • 20 g świeżych drożdży
    • 350 ml wody
    • 2 łyżki oliwy extra vergine
    • 2 łyżeczki soli morskiej
    • 1 łyżeczka cukru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

W dużej misce dokładnie wymieszaj połowę drożdży, połowę mąki, połowę letniej wody i cukier. Przykryj folią spożywczą lub lnianą ściereczką i przestaw w ciepłe miejsce na 12 godzin (np. na noc).

Następnego dnia dodaj pozostałą mąkę, drożdże i letnią wodę. Dokładnie wymieszaj mikserem. Dolej 1 łyżkę oliwy, wsyp sól i znów dokładnie zmiksuj. Ciasto posmaruj z wierzchu 1 łyżką oliwy, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i uformuj z niego 3 wałki. Jeżeli to konieczne, możesz minimalnie podsypać ciasto mąką. Pamiętaj jednak, że ciasto powinno być luźne.

Przełóż ciabattę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny. Nagrzej piekarnik do 220°C. Piecz ciabatty przez 30–35 minut do ładnego zarumienienia.


Komentarze