Ciasteczka czekoladowe z ziarnami słonecznika

Ciasteczka czekoladowe z ziarnami słonecznika

  • 00:25
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g gorzkiej czekolady 
    • 100 g miękkiego masła 
    • 1 duże jajko 
    • 50 g łuskanych ziaren słonecznika 
    • 110 g mąki pszennej 
    • 10 g kakao 
    • 50 g brązowego cukru 
    • 1/2 łyżeczki sody 
    • szczypta soli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

150 g czekolady rozpuść w misce w kąpieli wodnej PORADA KONTEKSTOWA - KĄPIEL WODNA i odstaw do ostygnięcia. W czasie kiedy czekolada będzie stygła, wymieszaj w misce wszystkie suche składniki oprócz cukru. Pozostałe 50 g czekolady posiekaj.

2

Zmiksuj masło z cukrem na białą puszystą masę. Dodaj roztopioną czekoladę i jajka. Wszystko dokładnie wymieszaj szpatułką.
 

3

Dodaj posiekaną czekoladę i ziarna słonecznika. Całość wymieszaj.

4

Rozgrzej piekarnik do 170°. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij porcje ciasta o średnicy ok. 4 cm na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut.


Komentarze