Ciasteczka imbirowe

Ciasteczka imbirowe

  • 01:00
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 1 szkl. mąki
    • 1 łyżeczka imbiru suszonego lub 5 cm imbiru świeżego tartego
    • 120 g masła
    • 50 g cukru pudru
    • 1 żółtko
    • 2-3 łyżki koncentratu z buraków
    • 1/2 szkl. cukru białego do posypania

     

zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Mąkę przesiej, wymieszaj z tartym imbirem lub dodaj łyżeczkę suszonego w proszku. Masło posiekaj w kostkę, dodaj do mąki i rozetrzyj składniki. Następnie dodaj cukier, żółtko i zagnieć gładkie ciasto. Gotowe zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 30 min.

Po tym czasie zrób z ciasta kilka mniejszych kulek wielkości mandarynki. Następnie uformuj z nich serca o grubości ok. 1 cm. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem i piecz w temp. 180° na jasnożółto (ok. 10–15 min).

W tym czasie cukier wymieszaj z koncentratem z buraków, aby go zabarwić na różowo. Wierzch gorących jeszcze ciastek obłóż równo cukrem i podpiecz jeszcze minutę, by cukier dobrze przykleił się do ciastek. Serca schowaj do szczelnego pudełka i podaruj je ukochanej lub ukochanemu.


Komentarze