Ciasteczka kotki i misie

Ciasteczka kotki i misie

  • 02:30
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 400 g mąki pszennej 
    • 20 g masła 
    • 150 g cukru pudru 
    • 1 jajko 
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
    • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
    • 2 płaskie łyżki kakao 
    • 1 łyżka mleka
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Masło posiekaj na stolnicy wraz z mąką, cukrem, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj jajko i szybko zagnieć gładkie ciasto.

2

Podziel ciasto na dwie połówki. Do jednej dodaj kakao i łyżkę mleka i ponownie wyrób.

3

Obydwie kule ciasta zawiń w folię i schowaj na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkuj na placki grubości ok. 3 mm. Z obydwu kolorów ciasta wytnij po 15 dużych kółek (np. zwykłą szklanką).

4

Na każde duże kółko z ciemnego ciasta wytnij dodatkowo po 2 małe kółka z jasnego ciasta (najlepiej kieliszkiem). Po jednym małym kółku połóż na ciemnych ciastkach, to będą pyszczki. Pozostałe małe kółka przetnij na pół i doklej je po bokach misiowych pyszczków.

5

Z pozostałego rozwałkowanego ciemnego ciasta wytnij małe kółka na kocie pyszczki i trójkąty na uszy. Elementy przyklej do ciastek z jasnego ciasta. Wszystkie ciasteczka wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 6–8 minut do lekkiego zrumienienia.


Komentarze