Ciasteczka Madelaine z żurawiną i słonecznikiem

Ciasteczka Madelaine z żurawiną i słonecznikiem

  • 00:30
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 3 jajka 
    • 100 g cukru 
    • 5 ml ekstraktu wanilii 
    • 150 g mąki pełnoziarnistej 
    • 100 g masła
    • 50 g żurawiny suszonej 
    • 10 ml soku z cytryny 
    • 1 łyżka słonecznika łuskanego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

W szerokiej misce ubij jajka na parze wraz z cukrem na puszysty krem. Następnie dodaj waniliowy ekstrakt. Wlej sok z cytryny i dodaj masło. Lekko wymieszaj i dołóż mąkę. Wymieszaj delikatnie, aby nie zburzyć konsystencji piany. Wsyp suszoną żurawinę i wymieszaj. 

Blachę do ciasteczek wysmaruj tłuszczem i nałóż porcje ciasta. Jak nie masz dedykowanych foremek do ciasteczek, użyj foremki od babeczek. Posyp z wierzchu słonecznikiem. Piekarnik rozgrzej do temp. 200˚ i piecz ciasteczka przez 7–8 minut. Po upieczeniu wyjmij z formy i przełóż na deskę. Posyp dekoracyjnie cukrem pudrem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze