Ciasteczka maślano-kakaowe na Dzień Babci i Dziadka

Ciasteczka maślano-kakaowe na Dzień Babci i Dziadka

  • 01:00
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    • ​250 g mąki
    • 60 g cukru pudru
    • 1 łyżka cukru waniliowego
    • 170 g masła schłodzonego
    • 3 łyżki kakao
    • przyprawy: szczypta soli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Suche składniki przesiej przez sitko wprost na stolnicę. Dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Masło pokrój w kostkę i wraz z suchymi składnikami ugniataj koniuszkami palców, rozcierając ciasto na wiórki. Uformuj gładką kulę. Następnie podziel ją na dwie części. Jedną z nich zasyp kakao i zagnieć, aby kakao równomiernie zabarwiło ciasto.

Ciasto zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez ok. 30 min. Po tym czasie wyjmij z lodówki jasną część ciasta i włóż między dwa równe arkusze pergaminu. Ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm, następnie wykrawaj w nim koła w bliskich odległościach. Koła pozostaw na pergaminie (nie odklejaj ich, bo się odkształcą) i wraz z nim przełóż na blachę. Następnie w środku każdego koła wytnij słomką małe otwory. W dwóch ciastkach odciśnij patyczkiem do lodów lub wykałaczką napisy: „Kochanemu dziadkowi” i „Kochanej babci”.

Rozwałkuj kakaową część ciasta i zrób identyczne ciasteczka, jak z części jasnej. Z resztek ciasta ciemnego wytnij foremką dwa serca i wytnij w nich słomką małe otwory. Ciasteczka piecz ok. 15 min w temp. 180°.

Czerwoną rafię złóż na pół, aby powstała pętelka i nawlecz na nią ciasteczka. Zacznij od serduszka, potem ciasteczka z napisem i kolejno na przemian ciasteczka kakaowe z jasnymi. Od spodu zrób mały supełek, naciągnij aby supełek schował się trochę w otworze i odetnij końcówki. Przy pętelce nad sercem zawiąż równą kokardkę. Ciasteczka możesz zawinąć w celofan lub schować do pudełeczka. Możesz także trzymać za pętelkę i przekazać ciastka wprost do rąk dziadka i babci.


Komentarze