Ciasteczka ruloniki

Ciasteczka ruloniki

  • 02:30
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 150 g mąki
    • 75 g cukru pudru
    • 1 żółtko
    • 100 g masła
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • zielony barwnik spożywczy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Mąkę wymieszaj z proszkiem i przesiej na stolnicę.

2

Masło utrzyj w misce z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj żółtko, wymieszaj i przełóż masę do mąki. Szybko wyrób lekkie ciasto. Podziel masę na dwie części. Do jednej dodaj barwnik i ponownie wyrób.

3

Obydwa kawałki ciasta rozwałkuj na prostokąty tej samej wielkości. Następnie ułóż jeden na drugim i pomagając sobie łopatką, zwiń je razem w rulon. Rulon owiń ciasno folią i wstaw pionowo do lodówki na 2 godziny.

4

Piekarnik nastaw na 180°. Schłodzone ciasto wyciągnij z lodówki. Z rulonu odcinaj cienkie, góra półcentymetrowe plasterki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciastka do rozgrzanego piekarnika na 3–5 minut, aż jasne ciasto lekko się zrumieni.

 


Komentarze