Ciasteczka – runy

Ciasteczka – runy

  • 02:00
  • 20 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g płynnego miodu spadziowego
    • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
    • 100 g cukru pudru
    • 400 g mąki
    • 1 jajko
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • 200 g białej czekolady
    • 100 g mlecznej czekolady
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Maria Banach

Słowo od autora

W andrzejki zwykle jada się katarzynki czyli ciasteczka z ciasta piernikowego. Ciasteczka - runy powstały w oparciu o przepis na katarzynkowe ciasto, ale różnią się od nich tym, że mają w sobie nieco więcej magii :) Gdy będziecie dekorować je runicznymi symbolami, pamiętajcie, by wybierać tylko te o pozytywnym znaczeniu!

Autor: Maria Banach, gruszkazfartuszka.pl

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Wszystkie składniki, oprócz czekolady, łączymy razem i zagniatamy na jednolite ciasto. W razie konieczności podsypujemy odrobiną mąki (ciasto nie powinno kleić się do dłoni, ale nie może się kruszyć).

Na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 5 mm. Przy pomocy małego kieliszka (do wódki) lub okrągłej foremki o średnicy nie większej niż 2 cm wykrawamy z ciasta kółeczka, które układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciasteczka studzimy na kratce.

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Maczamy w nich wierzch ostudzonych ciasteczek i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej mleczną czekoladę i przy pomocy rękawa cukierniczego z tylką o niewielkim okrągłym otworze dekorujemy ciasteczka, rysując na nich symbole runiczne. Odstawiamy do zastygnięcia.

Lista zakupów do przygotowania ciasteczek


Komentarze